mardi, janvier 31, 2006

Gent: spontane staking treinbegeleiders

In Gent St.-Pieters brak deze morgen (dinsdag 31 januari) een spontane staking uit onder de treinbegeleiders. De aanleiding was het intrekken door de directie van een drietal detacheringen. Die drie personen zouden vanaf 1 februari terug moeten gaan werken in Brussel-Zuid. Zij zagen dit helemaal niet zitten, temeer één van de drie in De Panne woont.
Oorspronkelijk zouden vijf detacheringen ingetrokken worden, na veel druk van het personeel werden het er maar drie. Maar een groot deel van de treinbegeleiders eistte dat iedereen in het depot Gent kon blijven. Temeer daar het familiaal leven van de treinbegeleiders al zwaar genoeg is door de wisselende uren, als je er dan nog eens bovenop nog verder van huis - West-Vlaanderen woont - dan schiet er van je sociaal leven niks meer over. Bovendien zou het wegtrekken van drie mensen ook betekenen dat er minder verlof kan gegeven worden.
Na een hele dag staken - met de steun van de erkende organisaties - en na veel onderhandelen, beloofde - rond 20u deze avond - Leo Pardon, dat de intrekking van de drie detacheringen tijdelijk uitgesteld wordt tot maandag 6 februari. Ondertussen gaan de beide vakbonden en een delegatie van het personeel in de komende dagen rond de tafel zitten om een oplossing te zoeken.

lundi, janvier 30, 2006

Honderden pendelaars vast op stilstaande trein

BRUSSEL - Omstreeks 9 uur heeft de trein vanuit Brugge richting Gent door een technisch defect meer dan een uur stilgestaan aan de vertakking Meulenwijk iets voorbij het treinstation Gent-Sint-Pieters. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen.Door problemen kreeg de trein geen tractie meer. Het rijtuig stond daardoor drie kwartier stil op de sporen. ,,Aanvankelijk wou men het defecte rijtuig met een speciale diesellocomotief terugslepen naar het station Gent-Sint-Pieters, maar door een technisch defect was dat niet mogelijk'', aldus Petit. Omstreeks 10 uur werd daarom beslist om een andere reizigerstrein op te vorderen. De 500 gestrande reizigers konden ter plaatse overstappen en met die trein verder naar hun bestemming reizen. ,,Tijdens het incident is de verwarming en verlichting in de trein slechts in enkele wagons uitgevallen. De inzittenden van die wagons zijn overgestapt in een andere wagon'', benadrukt Petit nog. Het defect veroorzaakte geen noemenswaardige problemen voor het andere treinverkeer. De lege defecte trein zal later worden weggesleept. Nog op maandagochtend, omstreeks 7 uur, was er door een technische storing op de bovenleiding in Denderleeuw een vertraging van ongeveer tien minuten op de spoorlijn van Brussel naar de kust. Omstreeks 9 uur waren de problemen daar opgelost.
Bron: Website De Standaard, 30/01/2006

samedi, janvier 28, 2006

la ponctualité des trains est en recul mais reste ds la norme

BRUXELLES 20/01 (BELGA) La ponctualité des trains circulant sur le réseau ferroviaire belge a légèrement reculé l'année dernière, mais elle reste conforme à la moyenne des cinq dernières années et supérieure à celle des pays voisins. En 2005, 94,8 pc des trains sont arrivés à l'heure ou avec un léger retard (de 5 minutes maximum), soit 0,9 pc de moins que l'année précédente. Ce chiffre reste néanmoins "dans la moyenne des 5 dernières années, à savoir 94,8 pc", précise Infrabel dans un communiqué. Sans neutralisation des circonstances exceptionnelles, 91,9 pc des trains étaient à l'heure l'année dernière, soit 1,3 pc de moins qu'en 1994. Selon Infrabel, 29,6 pc des retards sont imputables à l'infrastructure ferroviaire (30 pc en 2004) et 43,0 pc (contre 42 pc) à l'exploitation ferroviaire. Enfin, 25,7 pc des retards (contre 24,8 pc en 2004) sont dus à des causes externes au groupe SNCB (accidents de personnes, réseaux voisins, etc.). Autre explication avancée par la société publique: l'ampleur des travaux et investissements réalisés par Infrabel en vue de moderniser le réseau ainsi que des faits exceptionnels comme les fortes chaleurs du mois de juin et l'hiver précoce de novembre. (GFR)

Les tarifs de la SNCB parmi les plus chers

BRUXELLES 25/01 (BELGA) = Le rail belge n'est pas si bon marché si on compare la distance que l'on peut parcourir avec 15 euros, pointe mercredi "Le Soir". En Belgique, c'est 129 kilomètres: seuls quatre pays européens font moins bien. La SNCB s'en sort mieux pour les distances plus courtes. La SNCB ne conteste pas mais précise qu'il s'agit d'une comparaison sur le tarif plein et qu'elle n'a vendu en 2004 que 20 millions de tickets au tarif plein sur un total de 163 millions. (NLE)
Source: Canal Z, 25/01/2006

Train fantôme à la SNCB

Suite probablement à des problèmes de frein, des wagons vides ont dévalé de Bruxelles-Quartier Léopold à Schuman. Il y a un blessé
BRUXELLES Un accident de train qui a causé un blessé léger a endommagé vendredi les caténaires des lignes de train partant de la gare Bruxelles-Schuman, a-t-on appris de sources diverses. La circulation des trains a été arrêté et Infrabel, la société gestionnaire du réseau ferroviaire, craint des embarras de circulation pour la soirée. L'accident s'est déroulé vers 17h15. Suite probablement à des problèmes de frein, des wagons vides qui devaient être rassemblés pour former un convoi pour le Treski, à destination des destinations neige de la SNCB, ont dévalé de la gare de Bruxelles-Quartier Léopold à celle de Schuman. Ils se sont retrouvés sur une voie sans issue de la gare et sont montés sur le quai. Un navetteur qui attendait sur ce quai aurait été blessé par la chute des câbles. Infrabel examinait vendredi en début de soirée comment dévier la circulation des trains ou installer un service de navette par bus.
Source: DHNet, 27/01/2006

Trein vaker te laat

Nadat de treinen in ons land jarenlang almaar stipter waren geworden, is het er vorig jaar op achteruitgegaan. Uit cijfers van Infrabel blijkt dat in 2005 94,8 procent van de treinen stipt reed, tegenover 95,7 procent een jaar tevoren. Met ,,stipt'' bedoelt Infrabel overigens dat een trein niet meer dan 5 minuten vertraging had. De meest vertraagde lijn van België is de lijn Antwerpen-Brussel, waar vorig jaar slechts 88,3 procent van de treinen stipt reed.
Bron: De Standaard Online, 24/01/2006

Drie passagierstreinen weggesleept na ongeval in Brussel-Schuman

Tussen treinstation Brussel-Schuman, waar vrijdagavond een ongeval is gebeurd, en Brussel-Noord, worden momenteel drie reizigerstreinen weggesleept tot in het Noordstation. Daar worden de reizigers opgevangen. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoornet.Geen paniekOm 17.15 uur vrijdagavond ging in Brussel vlak voor Brussel-Schuman een leeg treinstel vanzelf aan het rollen. Het reed zonder te remmen het Schuman-station binnen en beschadigde de bovenleiding. Op de perrons raakten twee personen die zich uit de voeten wilden maken, licht gewond. Een van hen struikelde, een tweede liep tegen een paal. "Van paniek was evenwel geen sprake," zegt Petit. "De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. Mogelijk was er een probleem met de remmen."Drie reizigerstreinen tussen Brussel-Schuman en Brussel-Noord moesten uit veiligheid en omdat er geen stroom meer zat op de bovenleiding, stoppen. Ze worden momenteel weggesleept met een locomotief tot in Brussel-Noord. "Daar is opvang voorzien en kunnen de passagiers een nieuwe aansluiting vinden", aldus de Infrabel-woordvoerder.Tussen Brussel-Schuman en Brussel Luxemburg wordt het verkeer omgeleid via de lijnen Brussel-Leuven en Brussel-Ottignies. Infrabel raadt reizigers aan de metro te nemen tot Merode en daar over te stappen op de trein Etterbeek-Schaarbeek.Vrijdagavond is geen treinverkeer in Brussel-Schuman meer mogelijk. Er is veel schade aan de bovenleiding en de seinen. De diensten van Infrabel zijn ter plaatse om de schade op te meten en de oorzaak te onderzoeken. "We hopen zaterdagochtend zo vlug mogelijk te kunnen starten met de herstellingswerken", aldus nog Petit.
Bron website HLN, 27/01/2006

jeudi, janvier 12, 2006

Personeelsleden NMBS dronken mogelijk koffie met muizengif

Negen werknemers van de spoorwegmaatschappij NMBS hebben mogelijk vergiftigde koffie gedronken. Ze werken op een informaticadienst aan de Hallepoortlaan in Brussel. De NMBS bevestigde het nieuws nadat VTM het had bekendgemaakt.Vanochtend ontdekte een personeelslid dat er korrels lagen in het koffiezetpparaat van het bureau, zegt woordvoerster Leen Uytterhoeven van de NMBS. De verantwoordelijke werd verwittigd, want de korrels leken verdacht veel op het muizengif dat ook in de lokalen gestrooid was.
Een bedrijfsarts liet de negen betrokken werknemers naar het ziekenhuis gaan voor een bloedafname. ,,Morgen zijn de analyses bekend'', aldus Uytterhoeven. Het staat volgens haar vast dat de betrokkenen al dagen koffie drinken die in aanraking is geweest met het gif en die dus mogelijk vergiftigd is. ,,Uiterlijke symptomen waren er niet, maar dat wil niets zeggen''.
De politie kwam ter plaatse en stelde een proces-verbaal op. Over het motief tast de directie in het duister. Er zijn geen aanwijzingen dat het om een vergeldingsactie zou gaan, zegt Uytterhoeven, maar de politie onderzoekt toch ook die piste. ,,Wij nemen dit zeer ernstig'', alsnog de NMBS-woordvoerster.
(c) De Standaard Online, 12/01/2006

Begroting in evenwicht dankzij pensioenen

De Federale Regering presenteerde onlangs haar financieel rapport voor het jaar 2005 dat net is afgelopen. Dankzij de truuk van de overname van de pensioenen van de NMBS en van het Antwerps Havenbedrijf, heeft de regering 2005 zelfs kunnen afsluiten met een klein overschotje. Had ze die pensioenen niet overgenomen, dan was er een gaatje in de bergoting geweest.
Het is niet de eerste keer dat de regering dit truukje toepast: Belgacom, BIAC en anderen passeerden in het verleden reeds de revue. Ook in het buitenland gebeuren gelijkaardige dingen. Meestal is dit een voorbode van een mogelijk al dan niet gedeeltelijke privatisering of een afsplitsing van de meest rendabele delen.
Chaos bij Cargo?!?
Hoeven we nog te herhalen dat de NMBS ondertussen ook in drie is gesplitst? En dat elk deel zichzelf verder aan het opdelen is? Iedereen die bij B-Cargo werkt zal het al wel gemerkt hebben. B-Cargo wil alles alleen doen: kwestie van te tonen dat men efficiënt is. Sinds Cargo het alleen en beter wil doen, is het goederenverkeer per trein nog chaotischer als voordien.

Heb je zelf een getuigenis hierover? Aarzel niet ons te schrijven!

mercredi, janvier 11, 2006

Nog een aanvraag voor een nieuwe licentie

Volgens Tijdnet.be en volgens een persbericht op Euronext heeft het bedrijf Reibel NV een aanvraag ingediend voor een licentie als Spoorwegoperator bij de Overheidsdienst "Mobiliteit en Transport".
Lees het nieuwsbericht hieronder:
"(tijd-nieuwslijn) - Het logistiek- en energiebedrijf Reibel heeft bij de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een aanvraag voor een licentie als spoorwegoperator ingediend. Dat blijkt uit een persbericht dat via Euronext Brussel is verspreid.
(Het wegverkeer verminderen vermindert ook de vervuiling. Dat heeft Reibel NV ertoe aangezet in ruimere mate deel te nemen aan multimodaal en minder vervuilend verkeer', staat te lezen in het bericht.
10:33 - 11/01/2006 Copyright © Tijdnet"
De zoveelste operator die een licentie aanvraagt. De concurrentie kan niet op!!!

mercredi, janvier 04, 2006

Nieuwe licentie voor Rail4chem?

NMBS-dochter Infrabel schijnt eind 2005 nog snel een licentie te hebben afgeleverd voor het privé-spoorwegbedrijf Rail4chem. Ze zouden in 2006 beginnen rijden op de trajecten Zeebrugge naar Montzen (via Gent), Genk-Essen en Montzen-Geel.
Rail4chem is opgericht door bedrijven uit de chemische industrie (Duitsland) waaronder BASF, Hoyer, Bertschi en VTG Lehnkering. Sedert begin 2005 hebben ze ook een filiaal voor de Benelux, gelegen in Nederland.