mardi, octobre 25, 2005

Afscheidspremie Karel Vinck zorgt voor controverse

In "De Standaard" van vandaag (25/10/2005) zegt Bruno Tuybens, de nieuwe staatssecretaris voor Overheidsbedrijven dat "hij niet inziet wat er niet netjes is aan de schenkingen die de Nationale Loterij voor Vinck heeft gedaan''.
Karel Vinck stapte op 31 januari op als gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Bij zijn vertrek kreeg hij een afscheidspremie. Het variabel deel daarvan, zo'n 140.000 euro, besloot hij aan een goed doel te schenken. 140.000 euro!!! Van zo'n afscheidspremie kan een gewone spoorman slechts dromen.
Hoe dan ook Kareltje toonde zijn goed hart en wou dit bedrag schenken aan goede doelen zoals de "Vlerick Managmentschool". Vreemd goed doel hoor!!!
Nu is er hierover in de pers enige controverse ontstaan.

De Standaard schrijft: "Er werd niet voor gekozen om de vergoeding gewoon uit te keren aan de oud-spoorbaas zodat hij ze op zijn beurt zou kunnen schenken aan de goede doelen die hij wil begunstigen. Door het spel van de belastingen zou dan wel nog maar de helft weggeschonken kunnen worden. Neen, de Nationale Loterij gaat de goede doelen, die Vinck voor ogen heeft, subsidiëren."

Men vroeg aan Bruno Tuybens wat hij hiervan vond:

Is dat geen vreemde weg om die vergoeding uit te betalen?

Bruno Tuybens: "Ik zie niet in wat daar niet netjes aan is. Vinck heeft de NMBS laten weten dat hij afziet van het variabele gedeelte van zijn afscheidspremie, zodat het aan door hem gekozen goede doelen kan worden geschonken. Dat strekt hem tot eer. De raad van bestuur van de NMBS heeft dan geoordeeld dat dergelijke schenkingen niet in haar maatschappelijk doel passen en Vinck daarom aangeraden om de organisaties die hij wil begunstigen een subsidieaanvraag te laten indienen bij de Nationale Loterij. "

En die aanvragen werden vlotjes goedgekeurd?

Bruno Tuybens: "Die aanvragen hebben exact dezelfde weg gevolgd als alle andere. Johan Vande Lanotte (de vorige minister van Overheidsbedrijven, red.) heeft ze ondersteund, maar het is niet ongewoon dat publieke personen dossiers ondersteunen. "

Geeft u hiermee niet het signaal dat de overheid toch niets zinnigs met het belastinggeld kan doen? Je kunt je geld beter wegschenken aan een goed doel dan aan de fiscus.

Bruno Tuybens: "Dat is een zeer vergezochte redenering. Vinck had perfect het recht om aan zijn vergoeding te verzaken. Er is geen bedrag uitbetaald, dus is er ook geen sprake van belastingen."

Maar die hele constructie is toch net opgezet om de belastingen te ontwijken. Er is hier geen sprake van een vergoeding, dus ook niet van belastingen. Het getuigt toch niet echt van deugdelijk bestuur.

Bruno Tuybens: "Dit heeft niets met deugdelijk bestuur te maken. Er is sprake van deugdelijk bestuur als de rechten van andere relevante belanghebbenden in het geding zijn. Dat is hier niet het geval."

Vindt u het normaal dat Jannie Haek, de gedelegeerd bestuurder van de NMBS, tegelijkertijd ook optreedt als regeringscommissaris bij de Nationale Loterij?

Bruno Tuybens: "Dat is niet onwettig."

Bron: DS, 25/10/2005.

Ons gedacht: een spoorman/vrouw zou eens zo een constructie moeten opzetten. Hij zou nogal vliegen zeker? Maar oh ja, een spoorwegbediende krijgt toch nooit zo'n grote afscheidspremie. Dus die kan al weer zo geen belastingsontduikingsconstructie opzetten.

En Jannie Haek: hoeveel verdient die daar als regeringscommissaris bij de Nationale Loterij?

Aucun commentaire: