dimanche, octobre 16, 2005

Blijft het pensioen op 55 jaar voor het rijdend personeel?

Op zondag 16 oktober stond op de website van VLD-parlementslid Guido De Padt triomfantelijk:

"Ook in de toekomst zullen de treinbestuurders en treinbegeleiders van de NMBS vervroegd met pensioen kunnen vanaf de leeftijd van 55 jaar. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven, Johan Vande Lanotte, op 13 oktober geantwoord op een vraag van VLD-Volksvertegenwoordiger Guido De Padt. Deze bepaling is opgenomen in het nieuwe wetsontwerp houdende diverse bepalingen dat de regering samen met de begroting 2006 in De Kamer indient."

Ook enkele kranten, waaronder het Belang van Limburg melden hetzelfde nieuws.
"Treinbestuurders en treinbegeleiders zullen ook in de toekomst op 55 met pensioen kunnen gaan. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (sp.a) donderdag schriftelijk geantwoord op een vraag van VLD-kamerlid Guido De Padt. De regeling zou wettelijk verankerd worden in een koninklijk besluit. In dat kb worden wel modaliteiten opgenomen die het betrokken NMBS-personeel moeten stimuleren toch langer aan het werk te blijven." [Bron: HBVL 14/10/2005]

Mogen wij hier even zeer kritisch stilstaan bij die beweringen?

Enkele weken terug berichtte de kwaliteitskrant De Standaard ook al dat Jannie Haek, de nieuwe sp.a-baas van de NMBS-Holding, voorstander was van een definitieve regeling voor het wettelijk pensioen op 55 jaar voor het rijdend personeel (treinbestuurders en treinbegeleiders).

Maar nog geen week later kwam Haek in frontale aanvaring met de beide grote spoorbonden ACV-Transcom en ACOD-spoor op het Sturingscomité van 27 september. Beide bonden liepen toen terecht boos weg van de onderhandelingstafel, ondermeer omdat Haek en de NMBS-directie daar plots voorwaarden koppelden aan de definitieve verlenging van het wettelijk pensioen op 55 jaar voor het rijdend personeel.

De directie wil het personeel in ruil voor die verlenging van het wettelijk pensioen op 55, laten betalen.

  1. ze willen de goedkeuring door de vakbonden van de "operator-besturing" bij New Cargo. Iets waar de vakbonden niet willen over praten zolang de 55 jaar niet definitief is geregeld.
  2. ze willen polyvalentie invoeren, dwz dat 1 persoon meerdere beroepen gaat uitvoeren zoals (rangeer)machinisten zelf treinen laten (ont)koppelen, zelf de schouwing te laten doen, zelf de vrachtpapieren in orde te brengen. Dwz vier jobs voor één man!!!
  3. ze willen gaan prutsen aan bundel 541 die de dienst en rusttijden regelt. En het zal zeker niet zijn om het personeel méér rust te geven, integendeel!
  4. Haek verklaarde ook dat de NMBS en de regering maatregelen willen nemen om de treinbestuurders op vrijwillige basis langer te laten werken. Hierbij denkt men aan een premie tot bijvoorbeeld 58 jaar.

Uiteraard past dit alles in het eindeloopbaandebat van de regering. Men wil de ouderen die snakken naar hun verdiende rust nog langer laten werken, terwijl zovele tienduizenden jongeren vandaag geen job hebben.

Het pensioen op 55 jaar is een verworven recht, daar hoeft niet over onderhandeld te worden. Daar hoeven geen voorwaarden aan gekoppeld te worden. Gewoon omzetten in een definitieve regeling.

De Padt springt te ver

In zijn persmededeling laat VLD-er De Padt het uitschijnen alsof nu alles in kannen en kruiken is. Niks is minder waar, want wat de regering nu doet past perfect in wat we hierboven beschreven hebben. Pensioen op 55? Ja, maar mits een reeks toegevingen.

In het "wetsontwerp houdende diverse bepalingen" van 11 oktober 2005, wil de regering Artikel 85 van de wet van 21 mei 1991 houdende diverse wijzigingen aan de wetgeving betreffende de pensioenen van de openbare sector, schrappen.

[de wet van 21 mei 1991 is de wet die om de drie jaar werd verleng tot einde van dit jaar, zodoende dat het pensioen kon ingaan op 55 jaar, mits 30 jaar dienst. Zodoende werd een bepaling geschrapt van de Eenheidswet van 1961, die voorzag in pensioen op 60 jaar].

Maar niet meteen want de datum waarop dit geschrapt zal worden is bepaald in Artikel 88:
"De Koning bepaalt, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de datum waarop artikel 87 in werking treedt."

Volgens ons wil dit dus zeggen dat de regering en de directie eerst nog een poging wil doen om het rollend personeel en hun vakbonden tot diverse toegevingen te dwingen in ruil voor het pensioen op 55 jaar. Vandaar dat de Koning later zal bepalen wanneer die schrapping zal in gaan.

Regering erkent dat rijdend personeel een zwaar beroep heeft...

...en dat het nog zwaarder zal worden gezien de concurrentie die de NMBS zal moeten aan gaan tegenover de privé-spoorwegbedrijven.

Lees zelf maar wat de Regering in haar memorie van toelichting schrijft bij bovenstaand wetsvoorstel:
"Dit aspect van belasting (van het werk, nvdr) zal nog verscherpt worden in de toekomst, met name door de vereiste ruimere polyvalentie en toegenomen flexibiliteit (toegevingen die men duidelijk nog verwacht van de spoorbonden!!!, nvdr), die opgenomen zijn in de interne bedrijfsreglementen betreffende de prestaties van de treinbestuurders, om het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie die ontstaat binnen het kader van de liberalisering van de Europese spoorwegen."

Men kan het toch mooi uitdrukken: "...de concurrentie die ontstaat..." Laat ons niet lachen, de concurrentie die de regering en de Europese Unie zelf opleggen!!

Beste spoormannen en -vrouwen, laat u hier niet vangen! Geen toegevingen in ruil voor ons pensioen op 55!

Aucun commentaire: