lundi, novembre 28, 2005

Beetje sneeuw en beetje personeel

Het voorbije weekend zorgde een beetje sneeuw voor grote problemen bij het spoor (en niet alleen daar). Geblokkeerde wissels, hoogspanningsproblemen, locomotieven die vastlopen, treinen die stilvallen, bovenleidingen die "krak" zeggen, etc...
Veel problemen konden vermeden worden als de NMBS-directie eens wat minder zou besparen op het personeel en op het dagelijkse onderhoud.
Qua personeel bereiken ons berichten dat er veel te weinig volk aan het werk was 's nachts om preventief de problemen te voorkomen. Dat is natuurlijk goedkoper. Of wat dat je van één machinist met vriesdienst in de nacht voor vier bundels? Ipv. vier machinisten? Of wat dacht je: dat dit een superman is die op vier plaatsen tegelijk kan zijn?
En voorkomen dat bij een paar centimeter sneeuw de wissels vastzitten, moet daar ook niet meer personeel voorzien worden?
En een beter en frequenter onderhoud van de locomotieven en motorstellen zou zeker kunnen voorkomen dat ze zo snel in panne vallen na de eerste sneeuw. Maar ja, op onderhoud wordt bespaard. Pas als het tractiematerieel écht niet meer vanzelf vooruit geraakt dan gaat men het herstellen.
Ondertussen zitten reizigers onnodig vast en moet het aanwezige personeel hemel en aarde bewegen om die mensen ter bestemming te krijgen en alle miserie op te lossen.
Foei, directies, foei! Jullie zijn stoute kinderen, want jullie luisteren niet naar jullie personeel dat al langer meer volk en middelen vraagt (ipv minder) om het werk degelijk en veilig te kunnen doen.
Foei! Hoop maar niet dat de Sint bij jullie langskomt volgende week!
Of misschien stuurt die Heilige man toch zijn Pieten om jullie in een zak te stoppen en ver, ver weg te brengen als straf!

samedi, novembre 19, 2005

Regering besprak pensioen op 55 jaar

Zoals voorzien heeft de ministerraad gisteren vrijdag 18 november het koninklijk besluit besproken waarmee men het pensioen op 55 jaar voor het rijdend personeel definitief wil regelen.
Volgens onze bronnen heeft de regering het artikel 87 goedgekeurd. Het moet nu de gewone weg volgen (Raad van State, parlement, senaat) en zou dus in voege moeten treden op 1 januari. Waarna het rijdend personeel definitief op 55 jaar op pensioen kan blijven gaan.
En zoals verwacht heeft de regering er wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld:
  1. De NMBS moet onderzoeken op welke wijze ze het rijdend personeel kan stimuleren langer te werken dan 55 jaar. Namelijk tot 58 jaar. Daarvoor zou men een premie willen geven voor diegenen die langer willen blijven werken. Hoeveel die premie zou bedragen en wie - de NMBS of de regering - die premie zou moeten betalen is nog onduidelijk.
  2. De NMBS moet in afwijking van bundel 541 maatregelen nemen om machinisten die internationaal grensoverschrijdend goederenverkeer doen, diensten te laten doen tot 11 uur per dienst. Dit naar analogie van de machinisten Thalys en Eurostar.
  3. Het Cargo-beroep "operator-besturing" met daaraan gekoppeld de polyvalentie moet goedgekeurd worden.

Het is dus zoals we gevreesd hadden: pensioen op 55 kan, maar er wordt het een en ander in ruil gevraagd. Bovendien kan men naar de toekomst toe uiteraard nog altijd maatregelen nemen om de pensioenleeftijd te verhogen. Nu zal het "vrijwillig" met een premie gebeuren. Maar hoe vrijwillig zal dit zijn?

jeudi, novembre 17, 2005

Nieuwe reeksen weeral laattijdig

In diverse depots worden dezer dagen de nieuwe reeksen voor de treinbestuurders besproken die in voege gaan op zondag 11 december. Zoals steeds is de directie te laat met het ter beschikking stellen van de informatie aan de treinbestuurders betreffende de nieuwe beurtregeling.
Dit heeft voor gevolg dat niemand precies weet hoe, wat of wanneer hij al dan niet moet werken tijdens de eindejaarperiode. Het sociaal leven van de machinisten is blijkbaar de minste zorg van de directie in Brussel. Zij zullen wel lekker gezellig thuis zitten tijdens de eindejaarsperiode... de machinist die zal wel rijden denken ze...
De directie is verplicht de nieuwe reeksen te bespreken met vertegenwoordigers van het personeel. Dit gebeurt op zogenaamde "reeksvergaderingen" waar machinisten opmerkingen en aanpassingen kunnen voorstellen op de voorstellen van nieuwe reeksen van de directie.
We horen van diverse depots dat de directie de informatie ofwel nog niet heeft gegeven ofwel dat ze die pas geeft bij het binnengaan van de vergadering. Het spreekt voor zich dat op die manier de mensen hun achterban niet kunnen raadplegen over de voorstellen van de nieuwe reeksen. Voor de directie moeten die gewoon rap rap goedgekeurd worden zonder meer. Wat die machinisten van die reeksen denken of vinden? Pff niet belangrijk! Of machinisten die concrete voorstellen doen om bepaalde diensten beetje menselijker te maken,... pff geen tijd voor...

Pensioen rijdend personeel op ministerraad

Op vrijdag 18 november bespreekt de ministerraad het "Ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van artikel 87 van de wet van houdende diverse bepalingen".
[Bron: presscenter.org]
In mensentaal bespreekt de ministerraad dan of het pensioen op 55 jaar voor het rijdend personeel van de NMBS definitief verlengd wordt. De huidige pensioenregeling loopt immers af einde dit jaar. Dit is dus een dringende zaak.
De grote vraag is natuurlijk wat de beslissing zal zijn na de bespreking morgen. Komt deze zaak eindelijk in orde en zal de regering voorwaarden koppelen aan het verlengen van het pensioen op 55 jaar?
Zie ook ons artikel hierover: Blijft het pensioen op 55 jaar?
Vrijdag weten we meer tijdens de persconferentie na de ministerraad.

mardi, novembre 15, 2005

Suite de la grève du 2 nov des accompagnateurs de Charleroi

Suite à l'action de grève du 2 novembre, en réaction à une agression d'une accompagnatrice de Charleroi-Sud, les revendications ont été rencontrées par la direction. Le préavis du 10 avait donc été levé.

Il y a de nombreux mois que les accpompagnateurs le demandaient, c'est maintenant fait:
1) une automotrice double (deux voitures) au lieu de 8 M6 (double étage) pour le dernier train Anvers-CharleroiSud.
2) deux personnes assureront ce service, même si un des deux est malade, soit par la présence du planton, soit d'un membre de l'encadrement, soit par le rappel d'un agent.

C'est donc une grande victoire pour tous ceux qui attendaient cela depuis pas mal de temps.
Qui a dit que cela ne servait à rien de se battre ?

mercredi, novembre 09, 2005

Infrabel kiest voor Nuon

BRUSSEL - Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen, doet voor een deel van haar elektriciteitsbehoeften een beroep op Nuon België. De samenwerking geldt voor 1.200 stations, werkplaatsen, kantoren, spoorwissels en seininrichtingsinstallaties in het Vlaamse, Waalse en Brusselse Gewest. Voor de aandrijving van het treinmaterieel ging Infrabel enkele weken geleden nog in zee met Electrabel. Infrabel kiest naar eigen zeggen voor Nuon wegens de lage vaste energieprijs en kwalitatieve dienstverlening. Zo biedt Nuon de mogelijkheid tot het gebruik van de energiecockpit, waar men terecht kan voor gedetailleerde informatie over het eigen energieverbruik, stelt Infrabel vrijdag in een persmededeling.
Een ander voordeel van Nuon is de elektronische facturatie van haar rekeningen, zegt Infrabel. Het contract dat is afgesloten tussen Infrabel en Nuon behelst een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro en loopt van 1 januari 2006 tot eind 2007. Door de verhoging van de energieprijs is dit bedrag hoger dan het bedrag van het vorige contract.
Toch blijft het een erg competitief aanbod ten opzichte van de huidige marktprijs, luidt het. Enkele weken terug sloot Infrabel nog een elektriciteitscontract af met Electrabel. Dat contract slaat enkel op de stroom die nodig is voor de tractie, zeg maar de aandrijving van de treinen. Het contract met Nuon heeft betrekking op de stroom die nodig is voor het niet-tractiegedeelte. De spoorwegen zijn één van de grootste elektriciteitsverbruikers van ons land.
(Bron De Standaard, 04 nov 2005)

jeudi, novembre 03, 2005

Grève des accompagnateurs à Charleroi-Sud, préavis pour le 10 novembre

Ce 2 novembre, les accompagnateurs de Charleroi-Sud ont débraillé en début d'après-midi.Lundi dernier, une jeune accompagnatrice s'est faite agressée. Lorsqu'elle est rentrée dans des voitures normalement fermées aux voyageurs. 5 personnes jouaient avec des extincteurs (4 garçons, une fille). Lorsque l'accompagnatrice leur a demandé d'aller s'installer dans les voitures ouvertes, ils se sont jeté sur elle et l'ont rouée de coups.

Depuis 2002, des discussions ont eu lieu à propos de l’insécurité dans les trains le soir. De nombreuses promesses ont été faites à propos d’une deuxième personne pour assurer le service et de trains plus petits la nuit.
De promesses en promesses, quasiment rien n’a changé.
Cette agression est la goûte qui a fait déborder le vase.

Plusieurs plans d’action ont été discutés, mais un seul a été finalement retenu : d’ici jeudi 10 novembre, train de M6 (rame de 8 voitures double étage) remplacé par des automotrices (2 à 3 voitures minimum) et deux personnes au minimum pour les derniers trains. Tout cela, conformément à ce qui avait déjà été discuté et décidé.
Préavis de grève pour le 10 novembre.